6
« skrivet: 08:59 - 31/05 2015 »
Ett mycket intressant ämne. Beroende på i vilken landsdel man verkade så hade man en hel del extraordinära uppgifter. I Malmö startade Malmö frivilliga Brandkår 1939 och blev stommen i en luftskyddsorganisation där även Röda korset deltog. Man hjälpte finska Vasa med brandbil och motorsprutor samt instruktörer när bomberna föll som värst där. Utanför brandväsendet skickade Malmö dessutom glasrutor och glasmästare till Vasa. Malmö Brandkår utbildade danska flyktingar i den så kallade Danska Brigaden till brandmän.
Det genomfördes, över hela landet, en krigsinventering av brandkårer i städer och på landsbygd. Varje kår beskrevs och materiel, fordon, motorsprutor, brandstation och personal listades. De flesta kårerna, även de allra minsta, hade en särskild krigsorganisation.
Liknande beskrivningar kan säkert göras om förhållanden i andra delar av landet. Detta tillsammans kan bli en ganska häftig sammanställning som säkert kräver en hel del arbete, såvida det inte finns fler som liksom jag, redan har kollat igenom de lokala förhållandena.